top of page

Strømstøtte

Norges hytteforbund har foreslått strømstøtte. – Ikke faen, tenkte jeg. Og så måtte jeg sjekke om det var 1.april. Men vi er fortsatt i januar. Og forøvrig fire år siden jeg flytta hit, på grunn av høye priser i byen, og lengsel etter natur.


Det å ha en fritidsbolig (som de nye fjellhusene heter) er noe man velger, som en ekstra plass å dra til. Rundt en halv million nordmenn har det privilegiet. De fleste av dem lar lysene stå på når de ikke er der, med flomlys på uteveggene og plenty med lys på inne.

Hvis det er innbruddstyver de er redde for, er det avslørende med verken spor i snøen eller bil utenfor. Dessuten er de fleste nye hyttefeltene som en innringet resort å regne, med videoovervåkete og stengte bomveier. Er de lysskye desperate, må de i såfall bære gigastore tv-skjermer et drøyt stykke. Faktisk har jeg noen ganger tenkt når jeg går tur at jeg kanskje burde ringe politiet, for det kan jo hende at det ligger en død familie der? Så forlatt i ukevis, men fortsatt fullt opplyst...


Jeg har altså aldri forstått poenget med å ha lys på hytta utenom opphold, det gir absolutt ingen verdens mening i forhold til hvordan det påvirker insekter, dyreliv, lysforurensing – for ikke nevne strømforbruk. Det er ikke noe annet enn dødsens meningsløst. Og stjernehimmelen «min» er f.eks mye sterkere enn den over hyttefeltene. Det har jeg observert på utallige turer gått etter solnedgang.


Trekker jeg fra registrerte hytter uten strøm – og anslagsvis dem med strøm, men som har tatt til fornuften – er det etter min ville gjetning (basert på diverse) rundt 350 000 norske hytteeiere som sannsynligvis synes det er helt innafor ikke å ta en rekke med naturhensyn, og at det likeså er helt greit å drive strømprisene opp.


Den gode nyheten i det overfladiske regnestykket, er at jeg har lagt merke til noen hytter her på Ble som har slått av utelysene nå. Sveitservillaene og de andre nye BOLIGfeltene lys-insisterer fortsatt. Det virker nesten som om de kjemper om oppmerksomheten. En villa har f.eks et gigantisk stort hvitt lysende elghode i plast under takmønet. Nei, det handler ikke om smakspreferanser, det er bare som om å se mot fjernlyset fra en bil.

Håper de andre ikke har slukket lysene bare på grunn av den høye strømregningen, men at de også har tenkt at vi hver og en har et ansvar for all the above. Akkurat det må være lov å ønske – og at Norges Hytteforbund, som jeg ikke er medlem av – tar seg en tur til landets altfor mange hyttefelt for å bli mer opplyst.Comments


bottom of page