top of page

Hvem er redd for Huldra?

Er det ikke skummelt å bo på en hytte alene, er det mange som spør. - Jeg var litt mørkeredd frem til jeg var bittelitt yngre, men finnes ikke mørkeredd nå, svarer jeg. - Men tenk om det kommer noen, bekymrer de videre. - Jeg håper jeg får se både bjørn og ulv, sier jeg da. (Det er observert bjørn her for to-tre år siden).

Her hvor jeg bor er det fem hytter i området og som jeg deler noe av stien fra parkeringen med. De to nærmeste hyttene brukes innimellom, og det er hyggelig. Har vært heldig med «naboene», de er både hjelpsomme og gjestfrie. I natt småsjangla jeg hjem, en drøy halv-kilometer gjennom skogen et par-tre timer før sola stod opp. Kveldstimene føyk avgårde om hytteprat. Og om det å være mørkeredd. Robuste mannfolk kan også bli skremt, lærte jeg. Vi er riktignok skjønt enige om at det ikke finnes noe å være redd for i skogen – annet enn sin egen fantasi. Det er fort gjort å la den spinne, som da de spooky tvilling-pikene i gangene på hotellet i filmen The Shining ble bragt på bane et stykke utpå kvelden. Bob fra Twin Peaks ble også et tema. Han var jeg så redd for på 90-tallet at jeg en kveld var overbevist om han hadde gjemt seg i kleskapet. Jeg turte ikke å være inne og vandret rundt i Oslos gater midt på natta. Jeg har heldigvis lagt han helt bak meg. Det hadde jo passet dårlig med Bob-angst her.


Mens vi sitter og jazzer oss opp tar han ene frem et bilde på mobilen: "Dette bildet har kompisen min tatt her på Blefjell, og da han åpna det opp på en større skjerm etterpå ble han nysgjerrig på noe ved himlingen, som han ikke la merke til da han tok bildet, zooma inn - og kvakk til! Ganske snålt, en dame i kjole på et ellers folketomt høyfjell?»Så der satt vi, bergtatte. Huldra, som vi kjenner henne fra sagn og myter, er et vakkert overnaturlig kvinnelig vesen med langt gyllent hår og som lever i berg og under bakken, og vi kan også treffe på henne i skogen. Huldra viser seg for oss mennesker på godt og vondt. Hun kan få deg i ulykke, og stjeler attpåtil barn. Men Huldra kan også hjelpe og trøste. Og hun kan så visst lokke til seg mannfolk. Bare se selv! Men ikke zoom inn om du er mørkeredd, da.154 visninger
bottom of page