top of page

Skogsarbeideren


Det hender innimellom at det står en og annen pickup på parkeringen. Denslags biler tilhører gjerne jegere eller handy mannfolk. Her om dagen stod det en doning der igjen. Bilens eier dukket opp med robust motorsag i hånda og i fullt verneutstyr. Etter litt skravling forstod jeg at dette er en av landets svært få arbeidere i sitt slag; de som rydder skog og kratt under alle kraftlinjene i Norge. Hardt arbeid som gjøres i all slags vær og over lange avstander i ulendt terreng. De må være sterke og utholdende. Sånn som de var før i tiden. Da de jobba i skogen og gikk skirenn etterpå.

Og ganske riktig, jeg syntes det var noe kjent med navnet. Kristen Aaby. Han som gikk på ski med Ivar Formo, Mikkelsplass og den gjengen der. Og som i dag tar verdensrekorder i løp i sin aldersklasse.


Størrelsen på motorsaga hans fristet meg til å spørre om han også hadde anledning til å rydde noen digre furustokker som ligger rundt hytta. De har ligget der i to år, og min sag er for liten.

– Hvor mye skal du ha for jobben?

– Nei, det tar jeg som dugnad.

Her fikk jeg plutselig formidabel hjelp.


Aaby feide over tre megastokker med en blytung sag, uten pause. Svingte øksa innimellom også. Og filte sagkjedet mitt.

Etter tre timer med dugnad dro Sigdalingen frem kartet og spurte hvor det var `fint å flyge`. Ja, for det er altså det skogsarbeidere av den ordentlige sorten gjør; tar seg en løpetur etter en svett økt med trær.


Selv har jeg nok med å kløyve, bære og stable de neste dagene. Sjølsanka ved varmer jo flere ganger, ikke bare i ovnen.
291 visninger

Comments


bottom of page