top of page

Karlsens lov vs Ohms

I byen var det ikke så nøye, jeg fikk høre at det ikke spilte så stor rolle. Å skru av lyset når du går ut av rommet, altså. Nå som jeg bor uten strømnett, er det andre regler som gjelder. Jeg har også blitt så vant med å gå med hodelykt at jeg tok meg i det da jeg var på overnattingsbesøk i et hus forleden; det var lys og lysbrytere overalt, men jeg hadde refleksbevegelser med armen til panna for å skru på hodelykta når jeg gikk inn et annet rom, selv om det var aldri så opplyst. Jeg har gått med hodelykt omtrent hver kveld det siste året. Eller pannelykt, som de sier i Danmark. Men nå har jeg endelig fått dratt ledninger fra solcelleregulatoren og fått lys i alle rom her på hytta mi. Det føles bra. Det lyser opp hverdagen, kan du si. Dessuten er jeg lei av stearinlys. Jeg trenger ikke hyttekos 24/7.


Nå som jeg har mekka ledninger, og for første gang i mitt liv kjøpt mc4-plugg og paret hun og han riktig, og generelt holdt på med pluss og minus og lært litt om forskjellen på veksel- og likestrøm, skulle en kanskje tru at jeg kan dette utenat:


U står for spenning som måles i Volt R står for motstand som måles i Ohm I står for strøm som måles i Ampere P står for effekt som måles i Watt.


Men neida. Så for å gjøre det mye enklere for meg selv: Ledpærene jeg har kjøpt bruker 2w i timen. Jeg har 100w på solcellepanelet og åtte lamper. La oss si at jeg kjører alle lampene samtidig. Det blir 2w x åtte lamper = 16w. 100 w delt på 16w er 6,25. Etter seks timer er det med andre ord på tide å skru av lyset. Denne uka skinner sola hele dagen, med refleks fra snøen, så jeg kjører full disco hver kveld. Og er til og med så gæren at jeg sovner med både leselyset og macen på, som vekker meg ved daggry med handy you tube-videoer under taggen "do it yourself". Det er tross alt vinterferie.

Comments


bottom of page