top of page

Hvordan montere solcellestrøm

Sesong 2, episode 1:


Enkel montering, står det i bruksanvisningen. Hvis man er to, altså. Tiden er inne for å gå motsatt retning enn hva dere som er påkoblet strømnettet nå endelig blant annet må være bevisste på: spare på lyset. Selv skal jeg sløse litt mer. Mine syv hodelykter har blitt løse i strikken, de sklir ned i panna. Aller viktigst; jeg må ha mer strøm til hjemmekontoret. Og her som det er så solrikt elleve måneder i året, er det på høy tid å utvide kapasiteten.


Etter flere år med et solcellepanel (som henger bittelitt skjevt) på kun 120 watt og et lithiumbatteri på 100AH, har jeg blitt litt sliten i øynene. Nå skal jeg oppgradere med 335 watt på panelet og 200 ah på batteriet. I praksis betyr det f.eks at jeg vil ha nok strøm til å lade Mac hver dag. Eller at et nytt gass/12volt-kjøleskap vil kun bruke 5% av solcelleanleggets kapasitet per døgn. Og at jeg kan ha lyslamper på hele kvelden uten at jeg må tenke på å spare - bortsett fra i novembertåka som kan ligge tjukk i dagevis.


Mitt nye solcellepanel er både tungt og uhåndterlig. Men det havnet i vater.

På en midlertidig plass. Alle panelene skal flyttes på til våren.

Enn så lenge er jeg smådesperat på mer strøm og måtte få hengt det opp.


Så nå kan knotet begynne innendørs. Mer om det i episode 2. Det vil si hva solstrøm faktisk koster. Og om ampere, hvilespenning, kabeltverrsnitt, ladespenning, ladestrøm, spenningsfall – og om (12)volt og watt. Som jeg egentlig ikke har særlig peiling på. Men et opplyst hjemmekontor, det blir det.Comments


bottom of page