top of page

Karlsens gartneri

Oppdatert: 5. sep. 2021

Karlsens gartneri - 550 m.o.h Lysforholdene og temperaturforskjellen i en fjellhytte uten strøm gjør det utfordrende med spiring inne. I tillegg var jeg sent ute, da jeg i april ga meg selv et forsøk med å gjøre noe jeg ikke har peiling på; dyrke.


Jeg har ikke grønne fingre. Men ettersom jeg overrasket meg selv med å utvikle litt brune hender her på Ble, tror jeg det er mulig å få litt grønnskjær etterhvert også. Kjøpte diverse frø på postordre. I slutten av mai begynte det å bli snev av noe grønt som ville gjennom jordskorpa. Det gikk latterlig tregt til langt ute i juni. Mens venner i byen hadde tomatplanter som hadde vokst en meter, var mine knapt fem cm.


Lagde et lite drivhus på pallekarm, med sandjord fra en furuvelt, litt jord på toppen og med tilpasset plastduk (det absolutt letteste drivhuset du kan kjøpe på Plantasjen). Siden har jeg måtte bygge på med pallekarmer, alt har vokst til værs.


Da jeg kom hjem fra ti dager ferie nå, stanget vietnamesisk koriander på 70 cm i taket. Oreganoplantene vokser hakk i hel. Den storbladede timianen slynger seg også i all sin prakt. Tomatplantene har reist seg opp til meteren.

Jeg husker ikke alle frøene jeg kjøpte, men ser nå at jeg må ha sådd kål også. Så gøy! Men hvordan og når høster jeg den? Og hva med hvitløken? Og jaggu sådde jeg agurk også, den bredde seg over de andre tett-plantede godsakene og kjempet især om plassen med fransk estragon og paprika.


Nå har jeg heist agurken 1,5 meter opp på en staur, og løftet plasttaket. Drivhuset har fått veldig god lufting, kan du si!

Men det er som med alt annet, bare å begynne et sted. Til neste vår vet jeg mer, gleder meg allerede.

I mellomtiden håper jeg å meske meg med mørke tomater - før snøen kommer om drøyt to måneder.

Comments


bottom of page