top of page

En hytte uten strøm og vann er som regel fylt med ting og tang

På You Tube er det en australsk kanal som handler om mikrohus, eller tiny houses. Programmet tar for seg folk som bor i småhus på typ 15- 30 kvm. Da er det selvsagt behov for smarte og effektive løsninger for å få plass til alt. Og det synes jeg er gøy å se på. Det er også interessant å høre om hvorfor de har valgt å bo i et småhus. Den vanligste forklaringen er downsizing, og den viktigste grunnen er økonomi. Men nå har jeg skjønt at ikke hele sannheten nødvendigvis kommer frem. For jeg bor selv ganske smått, 43 kvm, men som også inkluderer kontor, og uten innlagt vann og strøm. Jeg kan derfor relatere mye av mitt eget praktiske liv med dem. I disse programmene møter vi folk som har bygget huset selv. Attpåtil er mange av dem entusiaster på fysiske uteaktivteter; toppturer, surfing, kayaking, nedoverski, bortoverski m.m. Noen har også et kjæledyr. Dessuten har flere av dem en grønnsakshage, plen og annet som skal stelles. Og så klart; flere av dem er selvforsynt med ved!


Det har slått meg at i disse programmene har jeg ikke sett et eneste verktøy, ikke et eneste turutstyr og heller ikke hageredskaper. Jeg mistenker at de har et lager et sted, så jeg begynte å google og spørre litt rundt. En fyr viser seg å leie en låve for å ha plass til alt turutstyret. 20 kvm trenger han til det. En annen leier en stor garasje for å ha plass til alt av redskaper og utstyr. Det er ikke noe galt i det, poenget er at jeg ble litt beroliget på vegne av mitt eget kaos.


Da jeg flytta fra byen var jo tanken at jeg skulle leve mer minimalistisk. Jeg kvittet meg med flere lass med klær, musikk, bøker, stereoanlegg, elektriske kjøkkenredskaper som ikke går på 12v-strøm, nips, møbler osv. Det jeg ikke tok høyde for var alt jeg måtte skaffe meg for å kunne renovere rønna og alt jeg måtte erverve av utstyr til vedlikehold, og for å kunne lage strøm og varme. I tillegg har jeg kjøpt diverse transportutstyr jeg må ha fra bilen og opp til hytteheimen.


I byen hadde jeg en liten matboks med alt verktøyet jeg eide. Nå har jeg en hel hylle på 70x40cm med bare skruer. Den hylla er ingenting mot alt det andre jeg har fylt på med. Jeg har kjøpt en helvetes lang ryddesag som jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av til vinteren. Jeg har min elskede motorsag som tar en hel hylle, jeg har stikksag, gjærsag, to aggregater, fire håndsager, tre hammere, brekkjern, spett, tre snømåkere til hvert sitt bruk, osv, osv. Jeg har solcellebatterier og regulator og et vell av ledninger hit og dit, jeg har seks bøtter til diverse vannbruk, seks dyner og tre senger til gjester, jeg har et tretelt når det kommer ekstra mange gjester, jeg har bil (som jeg ikke trengte i byen) og som betyr oppbevaring av bildekk. Og jeg har tre store gasskolber. Og en haug med annet utstyr og redskaper. Til mitt forsvar skal det sies at jeg ikke kjøper ting og klær jeg ikke trenger lenger. Det er også et anneks her, med plass til to senger – og et salig kaos med verktøy.


I dag vurderte jeg tre alternativer:

1: Utvide annekset (bruke penger og bære opp masse plank) 2: Leie en garasje nede på bygda. 3. Flytte tilbake til byen og bo på på en smart innredet 20kvm. For i byen trenger man jo ikke verktøy og hageredskaper.


Jeg konkluderte med å ta affære og sortere absolutt alt – og kaste/gi bort det som (dypt inne) ikke trengs. For jeg trenger ikke flere utgifter på bodleie. Og nå som jeg nyter å kunne spasere rett ut i naturen er tanken på å bo i en boks i byen absolutt ikke et alternativ. Da hadde jeg fått enda en skrue løs.


Det gjelder ikke å ha en skrue løs.

Comments


bottom of page